-> Garda Nationala de mediu 
Guvernul României
GARDA NAŢIONALĂ DE MEDIU
facebook
youtube

Actiune de amploare, organizata de GNM la Sintesti - jud. Ilfov, privind arderile ilegale de deseuri

            În cursul zilei de 12.11.2020, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, însoțiți de reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, au desfășurat, pe raza localităților Sintești, Vidra și Jilava din județul Ilfov, o amplă acțiune de control care a vizat amplasamentele monitorizate anterior pentru arderile ilegale de deșeuri, precum și pentru desfășurarea unor activități neautorizate de colectare și valorificare a deșeurilor. Descinderea a vizat, în principal, localizarea zonelor în care se incinerează ilegal deșeuri în vederea valorificării materialelor reciclabile, fapte care afectează mediul înconjurător, sănătatea oamenilor și calitatea vieții din zona metropolitană București-Ilfov.

În cadrul acțiunii, la care au participat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, dl. Mircea Fechet, alături de d-na Comisar General Marioara Gătej, cele 11 echipe de comisari (din cadrul Comisariatului General, al Comisariatului Municipiului București și al Comisariatului Județean Ilfov) au fost însoțite de 50 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Ilfov, respectiv, al Unității Mobile Prahova și de 20 reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, care au utilizat mijloace specifice din dotare (drone și câini).

Au fost verificate atât persoane fizice, cât și persoane juridice în privința deținerii actelor de reglementare pentru activitățile desfășurate, precum și pentru legalitatea funcționării în conformitate cu actele deținute.

Pe parcursul desfășurării acțiunii, au fost încheiate 12 acte de control și au fost aplicate nouă amenzi în valoare totală de 180.000 lei. Sancțiunile au fost aplicate pentru lipsa deținerii autorizației de mediu, respectiv a documentelor care să ateste trasabilitatea deșeurilor, precum și pentru eliminarea deșeurilor în afara perimetrelor autorizate în acest sens. De asemenea, în timpul acțiunii, a fost confiscat un mijloc de transport utilizat la săvârșirea faptelor contravenționale și a fost ridicată o cantitate de cca 13 tone deșeuri amestecate, în scopul eliminării finale.

Ca urmare celor constatate în timpul verificărilor, au fost impuse măsuri de evacuare a deșeurilor identificate și predarea acestora către operatori economici autorizați, precum și măsuri de interzicere a desfășurării activităților de colectare, reciclare și valorificare a deșeurilor în lipsa existenței sau respectării autorizațiilor de mediu. Totodată, s-a dispus interzicerea incinerării de deșeuri și materiale de orice natură în instalații și pe amplasamente neautorizate în acest sens.

 

 

Serviciul Relații Publice și ComunicareTop