-> Garda Nationala de mediu 
Guvernul României
GARDA NAŢIONALĂ DE MEDIU
facebook
youtube

Peste 25.000 de lucrari din 649 de scoli au fost inscrise la concursul “LETS BE ECO!”, organizat de Garda Nationala de Mediu si „Let’s Do It, Romnia”

La nceputul lunii ianuarie, Garda Național de Mediu, n parteneriat cu „Let’s Do It, Romnia!” a lansat concursul „Let’s Be Eco!”, competiție adresat unitților de nvțmnt din mediul rural, n scopul reutilizrii resurselor și al protejrii mediului nconjurtor. 

Obiectivul acestui concurs const n distribuirea unor calculatoare/laptop-uri și birouri alocate n urma disponibilizrii, n școlile din mediul rural. Pentru a putea fi oferite unitților școlare, Garda Național de Mediu a disponibilizat cteva sute de calculatoare și laptop-uri, aflate n perfect stare de funcționare, n scopul reutilizrii de ctre elevi. Acțiunea vizeaz promovarea conceptului de economie circular, care susține dezvoltarea sustenabil și diminuarea risipei prin consumul rațional de resurse. 
Prin disponibilizarea unor echipamente aflate n dotarea instituției, Garda Național de Mediu ncurajeaz un model funcțional de recuperare și valorificare a resurselor, prin prelungirea duratei de viaț a echipamentelor electronice. 
n concurs s-au nscris 649 de școli din 41 de județe, numrul unitților școlare nscrise reprezentnd 21% din numrul total al școlilor din Romnia. Au participat coli primare, licee, coli de arte i meserii, i chiar o coal special aflat n sistemul de detenie din Romnia (Tichileti Brila). n vederea susținerii școlilor din care fac parte, elevii de la unitțile școlare nscrise n concurs au trimis peste 25.000 de lucrri originale create din materiale reciclabile, avnd ca tem mediul nconjurtor. 
Urmtoarea etap a concursului se va desfșura pn pe 9 martie și va consta n evaluarea lucrrilor. n vederea desemnrii cștigtorilor, fiecare unitate școlar va fi evaluat n funcție de numrul elevilor participanți, de calitatea lucrrilor și de necesitțile logistice specificate n formularul de nscriere.
Dup desemnarea cștigtorilor și odat cu publicarea clasamentului final, ntr-o prim etap vor fi acordate 500 de laptopuri unitților școlare cștigtoare, urmnd ca aceast cifr s fie suplimentat, n funcție de numrul de calculatoare disponibile.
„Ideea de a oferi a oferi școlilor din mediul rural echipamente disponibilizate susține principiul ‘Zero Waste – zero deșeuri’ care a generat conceptul economiei circulare. Urmnd acest principiu, am decis ca toate calculatoarele funcționale rmase n dotarea instituției dup achiziționarea unor echipamente noi, prin intermediul fondurilor europene, s fie reutilizate, n beneficiul elevilor din zonele defavorizate. Ne bucurm c inițiativa noastr a fost ntmpinat cu entuziasm și cu siguranț premiile vor ajunge ctre cei mai implicai i creativi participani. Speram ca iniiativa Grzii Naionale de Mediu s reprezinte un exemplu de protejarea mediului și combaterea risipei i pentru alte instituii publice din Romnia”, a declarat Comisarul General al GNM, domnul Bogdan Trif.
La rndul su reprezentantul “Let’s Do It Romania”, Andrei Coșuleanu, a declarat “Proiectul este deja unul de succes. Numrul foarte mare de scoli dornice s participe a ntrecut toate ateptrile noastre. Vom transforma acest proiect ntr-un program de sprijin al colilor la nivel naional i l vom extinde ncepnd din lun martie. Dorim s aducem un sprijin real la susinerea educaiei n Romnia i la dezvoltarea responsabil a elevilor. Exemplul partenerilor de la Gard Naional de Mediu va fi promovat n toate instituiile din Romnia ca model de bune practici. Speram s cooptm ct mai muli parteneri n acest program." 
Proiectul "Let’s Be ECO!", organizat de echipa "Let`s Do It, Romnia!", n parteneriat cu Garda Național de Mediu, este dedicat școlilor din mediul rural din toat țara și urmrește ca elevii s nțeleag importanța protejrii mediului nconjurtor și a conservrii resurselor.

Top