GNM ISO
ISO
Sesizari Online

APEL GRATUIT DIN RETEAUA ROMTELECOM 
2 Februarie - Ziua Mondiala a Zonelor Umede, Conventia Ramsar

12 Martie - Ziua Garzii Nationale de Mediu

15 Martie-15 Aprilie - Luna Padurii

22 Martie - Ziua Mondiala a Apei

23 Martie - Ziua Mondiala a Meteorologiei

1 Aprilie - Ziua Pasarilor

7 Aprilie - Ziua Mondiala a Sanatatii

22 Aprilie - Ziua Pamantului

24 Aprilie - Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor de Laborator

10 Mai - Ziua Pasarilor si Arborilor

15 Mai - Ziua Internationala de Actiune pentru Clima

24 Mai - Ziua Europeana a Pasarilor

5 Iunie - Ziua Mediului

8 Iunie - Ziua Mondiala a Oceanelor

17 Iunie - Ziua Mondiala pentru Combaterea Desertificarii

21 Iunie - Ziua Soarelui

29 Iunie - Ziua Dunarii

11 Iulie - Ziua Mondiala a Populatiei

9 August - Ziua Internationala a Gradinilor Zoologice si Parcurilor

16 Septembrie - Ziua Internationala a Stratului de Ozon

18 Septembrie - Ziua Mondiala a Geologilor

23 Septembrie - Ziua Mondiala a Curateniei

25 Septembrie - Ziua Internationala a Mediului Marin

26 Septembrie - Ziua Mondiala a Muntilor Carpati

1 Octombrie - Ziua Mondiala a Habitatului

4 Octombrie - Ziua Mondiala a Animalelor

8 Octombrie - Ziua Mondiala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale

16 Octombrie - Ziua Internationala a Alimentatiei

17 Octombrie - Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei

31 Octombrie - Ziua Internationala a Marii Negre

8 Noiembrie - Ziua Internationala a Zonelor Urbane

10 Decembrie - Ziua Mondiala a Drepturilor Omului

14 Decembrie - Ziua Internationala de Protest Impotriva Reactoarelor Nucleare

29 Decembrie - Ziua Internationala a Biodiversitatii

 
Dicționar
 
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


ecotop - ecotopAnsamblul de factori climatici (climatop) si edafici caracterizând aria (biotip) ocupata de o bicenoza.
ecotoxicologie - ecotoxicologyCapitol al ecologiei care studiaza actiunea elementelor si substantelor toxice din mediul înconjurator asupra sistemelor biologice. Ecotoxicologia include în preocuparile ei si prevenirea migrarii substantelor toxice în organismele vii, precum si diminuarea efectelor nocive ale acestora la nivelul diferitelor lanturi trofice.
ecoturism - ecotourismPracticarea unui turism cu respectarea regulilor de protectie a mediului.
edafic - edaphicOrganism care are legatura cu natura solului.
edafologie - edaphologyDisciplina care studiaza interactiunile dintre componentele abiotice (umiditate, textura, corozitate, aciditate etc.) si biotice (microorganisme, microfite si macrofite).
efarmonic - epharmonicCaracter morfologic sau anatomic, datorat actiunii mediului.
efect asupra mediului înconjurator - enviromental effectOrice consecinta pozitiva sau negativa asupra mediului, aparuta în urma unei activitati.
efect de semineu - fireplace effectFenomenul ce consta dintr-o miscare ascendenta a unei mase localizate, de aer sau de gaze, datorita diferentelor de temperatura.
efect de sera - greenhouse effectRetinerea de catre vaporii de apa a metanului, dioxidului de carbon, protoxidului de azot, a radiatiilor infrarosii reemise de solul încalzit de Soare.
efemer - ephemeralOrice planta cu un ciclu foarte scurt de viata, opt pâna la zece saptamâni.
efluent - effluentOrice forma de deversare în mediu, emisie punctiforma sau difuza prin scurgere, jeturi, injectare, inoculare, depozitare, vidanjare sau vaporizare. Efluentii sunt, de regula, periculosi, ca urmare a compozitiei lor chimice, temperaturii, Ph-ului, capacitatii de absorbtie a oxigenului din apa curata sau, în cazuri extreme, ca urmare a radioactivitatii lor.
efluent gazos - exhaust gasGaze evacuate în atmosfera, prin arderea combustibililor fosili, din instalatiile casnice si industriale si de la vehiculele de transport, echipate cu motoare cu ardere interna.
efluent poluant - polluting effluentEmisie fluida continând substante poluante rezultate în procesele tehnologice. Acesti efluenti sunt eliminati în mediu de industria chimica anorganica (fabricile de acid sulfuric, acid azotic etc.) si de industria metalurgica.
EIONET - Reteaua formatã din institutii si organizatii prin care statele membre lucreazã cu Agentia Europeanã de Mediu, atât pentru promovarea informatiilor de înaltã calitate în vederea sprijinirii politicilor de mediu si dezvoltãrii durabile, cât si pentru evaluarea realizãrilor si rezultatelor în domeniul protectiei mediului.
electrodializa - electrodialysisProcedeu de separare a ionilor din solutii sub actiunea unei diferente de potential electric, electrozii fiind amplasati pe ambele parti ale unei membrane semipermeabile. Este o metoda utilizata în epurarea apelor.
electrofiltru - electrofilterInstalatie pentru captarea particulelor solide si lichide dispersate într-un gaz prin ionizarea lor într-un câmp electrostatic si retinerea pe electrodul de depunere. Este utilizat în procesele de epurare în cadrul unor industrii (chimica, metalurgica etc.).
electroliza - electrolysisSepararea chimica a elementelor dintr-un deseu în solutie sau în fuziune prin trecerea unui curent electric.
element esential - essential elementElement chimic care este necesar, în concentratii extrem de reduse, pentru metabolismul omului, animalelor sau plantelor.
element hidrologic - hydrologic elementFiecare din marimile care caracterizeaza starea unui obiect acvatic: nivelul, debitul, aluviunile, temperatura etc.
eliminare - removalDepunere sau deversare în mediul natural a tuturor deseurilor ce nu pot fi valorificate, care necesita sau nu un tratament prealabil.
eliminarea nutrientilor - nutrient removalProcedeu biologic, fizic sau chimic, utilizat în tratarea apelor si a apelor reziduale, în special pentru eliminarea compusilor de azot sau fosfor.
eluat - eluateSolutia obtinuta printr-un test de levigare a deseurilor, efectuat în laborator.
emisar - emmissary1. Apa care colecteaza apele uzate provenite de la întreprinderi, asezari umane etc., varsându-se apoi într-o apa mai mare. 2. Curs de apa permanent care dreneaza surplusul de apa dintr-un bazin lacustru.
emisie - emission1. Degajarea directa sau indirecta din instalatie a unor substante, vibratii, caldura sau zgomote din surse individuale ori difuze, în aer, apa sau sol; 2. Evacuarea directa sau indirecta, de la surse punctiforme ori difuze ale instalatiei, de substante, vibratii, caldura sau de zgomot în aer, apa ori sol.
emisii - emissionsPoluanti evacuati în mediu, inclusiv zgomote, vibratii, radiatii electromagnetice si ionizante, care se manifesta si se masoara la locul de plecare din sursa.
emisii fugitive - free emissionsEmisii nedirijate, eliberate în mediu prin ferestre, usi si alte orificii, sisteme de ventilare sau deschidere, care nu intra în mod normal în categoria surselor dirijate de poluare.
emisii poluante - polluting emissionsEmisii de substante solide, lichide sau gazoase daunatoare organismelor vegetale si animale, inclusiv pentru om, provenite din diferite surse, adesea industriale. Printre componentii emisiilor poluante se afla: praful de ciment, pulberile metalice, detergentii, acidul sulfuric, amoniacul, hidrogenul sulfurat etc.
emisiile automobilelor - car emissionsGaze de esapament continând oxizi de azot, monoxid de carbon, plumb, hidrocarburi nearse, vapori de apa, dioxid de carbon si aldehide.
emitator - transmitterSursa de radiatie în infrarosu si dispozitiv care permite convergenta sau orientarea radiatiilor emise pe traiectele optice ale aparatului.
emulsie - emulsionAmestec lichid al unor particule insolubile care serveste la obtinerea unui preparat nou.
AnteriorUrmatorul
 
0 0 © Copyright 2005 | Garda Nationala de Mediu. ź Toate drepturile rezervate 0