GNM ISO
ISO
Sesizari Online

APEL GRATUIT DIN RETEAUA ROMTELECOM 
2 Februarie - Ziua Mondiala a Zonelor Umede, Conventia Ramsar

12 Martie - Ziua Garzii Nationale de Mediu

15 Martie-15 Aprilie - Luna Padurii

22 Martie - Ziua Mondiala a Apei

23 Martie - Ziua Mondiala a Meteorologiei

1 Aprilie - Ziua Pasarilor

7 Aprilie - Ziua Mondiala a Sanatatii

22 Aprilie - Ziua Pamantului

24 Aprilie - Ziua Mondiala a Protectiei Animalelor de Laborator

10 Mai - Ziua Pasarilor si Arborilor

15 Mai - Ziua Internationala de Actiune pentru Clima

24 Mai - Ziua Europeana a Pasarilor

5 Iunie - Ziua Mediului

8 Iunie - Ziua Mondiala a Oceanelor

17 Iunie - Ziua Mondiala pentru Combaterea Desertificarii

21 Iunie - Ziua Soarelui

29 Iunie - Ziua Dunarii

11 Iulie - Ziua Mondiala a Populatiei

9 August - Ziua Internationala a Gradinilor Zoologice si Parcurilor

16 Septembrie - Ziua Internationala a Stratului de Ozon

18 Septembrie - Ziua Mondiala a Geologilor

23 Septembrie - Ziua Mondiala a Curateniei

25 Septembrie - Ziua Internationala a Mediului Marin

26 Septembrie - Ziua Mondiala a Muntilor Carpati

1 Octombrie - Ziua Mondiala a Habitatului

4 Octombrie - Ziua Mondiala a Animalelor

8 Octombrie - Ziua Mondiala pentru Reducerea Dezastrelor Naturale

16 Octombrie - Ziua Internationala a Alimentatiei

17 Octombrie - Ziua Internationala pentru Eradicarea Saraciei

31 Octombrie - Ziua Internationala a Marii Negre

8 Noiembrie - Ziua Internationala a Zonelor Urbane

10 Decembrie - Ziua Mondiala a Drepturilor Omului

14 Decembrie - Ziua Internationala de Protest Impotriva Reactoarelor Nucleare

29 Decembrie - Ziua Internationala a Biodiversitatii

 
Dicționar
 
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ


A.I.E.A. - Agentia Internationalã pentru Energie Atomicã
AARHUS - Conventia privind accesul la informatie, participarea publicã la luarea deciziei si accesul la justitie în materie de mediu
abatere - deviationTermen folosit pentru a indica: diferenta între valoarea medie (diurna, lunara etc.) si multianuala a unui element.
abiologie - abiologyDisciplina care are ca obiect studierea elementelor lipsite de viata.
abiosfera - abiosphereZona de litosfera care nu a fost supusa vreodata influentei organismelor vii sau substantelor biogene.
abioza - abiosisProcedeu de conservare a produselor alimentare bazat pe distrugerea totala a microorganismelor.
abis - abyss1. Zona de mare adâncime a fundului oceanic (sub forma de câmpii abisale, gropi abisale). 2. Deschizatura adânca într-un versant muntos (calcaros) careia nu i se vede fundul.
ablatiune - ablationTransportare prin actiunea vânturilor, a apelor sau a ghetarilor, a materialului rezultat în urma dezagregarii solului sau a rocilor.
abordare sistemica - systematic taklanceMod de gândire si analiza care are la baza, pe de o parte, relatiile în timp si spatiu dintre elemente, iar pe de alta parte, analiza elementelor.
abraziune - abrasion1. Proces de eroziune a tarmurilor din cauza valurilor. 2. Roaderea unui corp ca urmare a frecarii de un alt corp mai dur.
absorbtia hidrocarburilor - oil-slick sinkingColectarea si retinerea hidrocarburilor deversate în mari si oceane cu ajutorul unor substante solide ca: nisip, creta, în vederea îngreunarii si precipitarii lor.
absorbtia radiatiei - absorption of radiationRetinerea de catre vaporii si picaturile de apa, ozon, dioxid de carbon, oxigen, cristalele de gheata si particulele solide (praf) a unei parti din energia radianta care strabate atmosfera si transformarea ei în energie calorica, mecanica, chimica sau electrica.
absorbtie selectiva - selective absorptionAbsorbtie diferentiata a radiatiei, care depinde de structura si de numarul moleculelor si particulelor din atmosfera, precum si de lungimea de unda a radiatiei.
absorbtie specifica - specific absorptionRaportul dintre cantitatea de apa care poate fi retinuta în sol si cantitatea de apa totala când solul este saturat.
abur poluant - polluting steamAbur (amestec de vapori de apa si de aer) care contine poluanti solizi, lichizi sau gazosi (aerosoli), degajat în atmosfera în timpul unor procese industriale. Prin condensare pe frunze, aburul poluant afecteaza tesuturile vegetale; când se degaja în apropierea unor biocenoze si antropocenoze, acestea produc atât modificari morfofiziologice ale tesuturilor si organelor afectate, cât si stare de disconfort.
AC-IMPEL - Retea paralelã cu IMPEL, creatã în beneficiul a 12 state candidate la UE, cu rol de sprijinire a îndeplinirii obligatiilor ce le revin în domeniul legislatiei de mediu, mai ales pentru implementarea si controlul aplicãrii acesteia, care opereazã apropiat de reteaua IMPEL.
accident climatic - climatic accidentEfect dezastruos provocat vegetatiei, unor organisme si habitatului de catre diversi factori climatici.
accident ecologic - ecological accidentAccident care afecteaza mediul înconjurator în urma unor mari si neprevazute deversari/ emisii de substante toxice/poluante, ale unor actiuni antropice necontrolate/bruste în urma carora se distrug ecosistemele.
accident major - major accident/case of emergencyOrice eveniment survenit, cum ar fi o emisie de substante periculoase, un incendiu sau o explozie, ce rezulta din evolutii necontrolate în cursul exploatarii unui obiectiv si care conduce la aparitia imediata sau întârziata a unor pericole grave asupra sanatatii populatiei si/sau asupra mediului, în interiorul sau în exteriorul obiectivului si în care sunt implicate una sau mai multe substante periculoase.
aciditate - acidity1. Stare data de continutul acid al solutiei solului, cauzata de predominarea ionilor de hidrogen. 2. Cantitatea de acid din apa.
aclimatizare - acclimatisationAdaptare treptata, impusa de împrejurari sau dirijata, a plantelor, animalelor, omului, la noile conditii ale mediului.
acord de mediu - environmental (protection) agreementDecizia autoritatii competente pentru protectia mediului, care da dreptul titularului de proiect sa realizeze proiectul. Acordul de mediu este un act tehnico-juridic, eliberat în scris, prin care se stabilesc conditiile de realizare a proiectului din punctul de vedere al protectiei mediului.
acord integrat - integrated agreementActul tehnico-juridic emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului, care acorda dreptul de a stabili conditiile de realizare a unei activitati înca din etapa de proiectare si care sa asigure ca instalatia corespunde cerintelor respectivei ordonante de urgenta.
acord integrat de mediu - integrated environmental (protection) agreementAct tehnico-juridic emis de autoritatea competenta pentru protectia mediului care acorda dreptul de a stabili conditiile de realizare a unei activitati înca din etapa de proiectare, care sa asigure ca instalatia corespunde cerintelor legislatiei în vigoare.
acquis comunitar - communitary acquisInclude directivele, regulamentele si deciziile adoptate pe baza unor tratate, care împreuna alcatuiesc legislatia principala a Uniunii si Comunitatii Europene. Este termenul utilizat pentru a descrie toate principiile, politicile, legislatia si obiectivele adoptate de Uniunea Europeana.
acte de autorizare - authorization documentsOrice act tehnicojuridic emis de o autoritate pentru protectia mediului, prin care se stabilesc conditiile de mediu în care este permisa promovarea unei investitii sau desfasurarea unei activitati cu impact asupra mediului.
actinometrie - actinometryDeterminarea cantitativa a radiatiilor electromagnetice (solare, terestre, atmosferice).
actinometru - actinometerInstrument care masoara efectul termic al radiatiei solare directe pe o suprafata perpendiculara.
actiune daunatoare a apelor - water deleterious actionActiune distructiva, manifestata de ape în anumite conditii climatice (ploi abundente, deszapezire rapida).
activitate miniera - mining activityAnsamblul de lucrari privind prospectiunea, explorarea, dezvoltarea, exploatarea, prelucrarea, concentrarea, extractia metalurgica si comercializarea produselor miniere.
 Urmatorul
 
0 0 © Copyright 2005 | Garda Nationala de Mediu. ź Toate drepturile rezervate 0